Ensimmäisten työelämäkokemusten avulla nuori rakentaa kuvaa työelämästä ja itsestään työntekijänä. Osaanko ja pystynkö? Voisinko tulevaisuudessa tehdä tällä alalla töitä? Jotta saamme nuoret mukaan yhteiskuntaan ja työelämään, meidän on taattava, että kokemus työelämästä on myönteinen. Tulevaisuuden työ -selvityksen* mukaan nuorista 53 % on epävarmoja siitä, mitä työtä haluaa tehdä tulevaisuudessa. Joka neljäs ei ole varma, löytääkö töitä tulevaisuudessa. 

HuippuHarkka vastaa tähän haasteeseen. Mukana olevat yritykset saavat koulutusta ja menetelmiä nuorten kohtaamiseen ja ohjaamiseen. HuippuHarkkaan osallistuvat nuoret kuulevat yritysten edustajien uratarinoita, tutustuvat yrityksen toimintaan ja toimialaan ja osallistuvat 2–4 viikon harjoitteluun tai työkokeiluun.

Tukea ja koulutusta nuorten kohtaamiseen

HuippuHarkan toimintaan osallistuvat nuoret opiskelevat ammattiopiston valmentavassa koulutuksessa (VALMA-koulutuksessa) tai ovat työtä etsiviä nuoria. 

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n mukaan jopa 70 prosenttia ammatillisen koulutuksen opettajista katsoo, ettei työpaikalla ole riittäviä resursseja opiskelijan ohjaamiseen ja arviointiin.** 

“Kouluttamalla yritysten työntekijöitä ja tarjoamalla yhteistyössä yritysten kanssa harjoittelupaikkoja esimerkiksi VALMA-opiskelijoille, voimme parantaa tätä tilannetta. Yrityksillä on halu tukea nuoria työelämään siirtymisessä, mutta he ovat oman alansa asiantuntijoita eivätkä esimerkiksi nuorisotyöntekijöitä tai opettajia. HuippuHarkka-koulutukset tuovat yrityksille osaamista nuorten kohtaamiseen ja ohjaamiseen”, Lasten ja nuorten säätiön asiantuntija Sara Peltola sanoo.

Onnistumisen kokemuksia jo vuodesta 2017

Uratarinoita, yritysvierailuja ja työkokemusta tarjoavan HuippuHarkan juuret ulottuvat vuoteen 2017. Silloin yhteistyössä Valmetin kanssa Lasten ja nuorten säätiö tarjosi sadalle nuorelle harjoittelupaikan. Tempaus oli osa Suomi100- ja Valmet 220 -juhlavuosia. Yhteistyö on jatkunut siitä lähtien.

“Hyvät kokemukset yhteistyöstä, toiminnan jatkuva kehittäminen ja uudet kumppanit mahdollistavat meille yhä vaikuttavamman kokonaisuuden. On hienoa päästä käynnistämään uudistunut HuippuHarkka-malli yhdessä mukana olevien yritysten kanssa”, Peltola jatkaa. 

Ensimmäiset HuippuHarkan osa-alueet kuten eri yritysvierailut ja harjoittelut toteutetaan yhteistyökumppaneiden kanssa syksyn 2019 ja alkuvuoden 2020 aikana. HuippuHarkkaa toteutetaan muun muassa pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa, Vaasassa, Seinäjoella, Turussa ja Oulussa.

Neljä yritystä on mukana käynnistämässä HuippuHarkkaa

“On todella hienoa, että Lindström pääsee käynnistämään yhteistyön Lasten ja nuorten säätiön kanssa. Haluamme tarjota nuorille positiivisia työelämäkokemuksia ja tukea heitä työelämässä eteenpäin. HuippuHarkan myötä kasvatamme myös oman henkilöstömme valmiuksia nuorten kohtaamiseen ja ohjaamiseen”, toteaa Lindströmin Suomen Head of HR Sami Laine.

”Meille on tärkeää olla rakentamassa ehjää ja hyvinvoivaa Suomea. Osallistumalla HuippuHarkkaan luomme mahdollisuuksia myös L&T:läisille päästä tekemään merkityksellistä työtä nuorten tulevaisuuden ja samalla Suomen tulevaisuuden hyväksi”, sanoo L&T:n koulutussuunnittelija Mari Touré.

“Meillä on paljon nuoria aikuisia töissä ja haluamme tarjota uusia mahdollisuuksia ja urapolkuja työntekijöillemme. HuippuHarkassa mukana oleminen antaa meille uusia taitoja nuorten valmentamiseen. Samalla se tekee Mustista ja Mirristä entistä paremman työpaikan. Myös yksittäiset myymäläpäällikkömme kokevat HuippuHarkassa mukana olemisen tärkeäksi ja merkitykselliseksi toiminnaksi”, sanoo Mustin ja Mirrin maajohtaja Juhana Lamberg.

”Haluamme olla mukana antamassa nuorille onnistumisen kokemuksia työssä ja tukea siten heidän työelämävalmiuksien kehittymistään. Esimerkiksi harjoittelun ja yhteisten työpajojen aikana nuorten itsetunto sekä taito tunnistaa ja kuvata omaa osaamista kasvavat. Oman kummin kanssa työskentely taas mahdollistaa niin harjoittelijoille kuin kummeillekin luontevan tavan oppien jakamiseen”, sanoo Julia Macharey, Valmetin henkilöstö- ja operatiivisen kehityksen johtaja.

Yhteinen työ jatkuu ja kasvaa vuonna 2020. Tavoitteena on, että ensi vuoden loppuun mennessä HuippuHarkka on tavoittanut vähintään 270 nuorta eri puolilta Suomea. 

Lue lisää HuippuHarkasta: www.nuori.fi/huippuharkka

Lisätietoja:

Sara Peltola, asiantuntija, Lasten ja nuorten säätiö 
p. 040 745 8104  
sara.peltola(at)nuori.fi 

Sami Laine, Head of HR, Finland, Lindström 
p. 040 538 4036 
sami.laine(at)lindstromgroup.com

Mari Touré, koulutussuunnittelija, Lassila & Tikanoja 
p. 050 385 6757 
mari.toure(at)lassila-tikanoja.fi 

Juhana Lamberg, maajohtaja, Musti ja Mirri 
p. 050 555 5989 
juhana.lamberg(at)mustijamirri.fi 

Tiina Hutzfeld, Specialist, EMEA Talent Management, Valmet 
p. 050 311 1358 
tiina.hutzfeld(at)valmet.com 

Viittaukset:

*Tulevaisuuden työ -raportti (Lasten ja nuorten säätiö & Tieto, 2018)

**Uudistus ilman resursseja -selvitys opettajien kokemuksista ammatillisen reformin jälkeen (Opetusalan Ammattijärjestö OAJ, 2019) 

Mikä Lasten ja nuorten säätiö?

Lasten ja nuorten säätiö rakentaa nuorille merkityksellistä elämää ja kestävää tulevaisuutta. Keskitymme työssämme nuorten osaamisen, yhteenkuuluvuuden tunteen ja tulevaisuususkon vahvistamiseen. Käytämme toiminnassamme luovia ja innostavia menetelmiä ja rakennamme työmme monitieteisen tutkimustiedon varaan. Teemme tulevaisuusorientoitunutta nuorisotyötä ja vaikutamme yhteiskunnassa yhdessä laajan kumppaniverkostomme kanssa.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1