Kesän vaihtuessa syksyyn ja ensimmäisten lehtien muuttaessa väriään sain mahdollisuuden erilaiseen työpäivään. Pääsin kohtaamaan nuoria pääkaupunkiseudun suurimmassa ammatillisessa erityisoppilaitoksessa, jonka kanssa työnantajamme oli sopinut vapaaehtoistyön toteuttamisesta. Olin keskustellut järjestäjän kanssa päivän kulusta, mutta lähdin koulua kohden aamulla kuitenkin mietteliäänä ja epävarmana, joskin täynnä intoa ja suuria odotuksia.

Ensikohtaaminen opiskelijoiden kanssa jännitti puolin ja toisin. Löysimme kuitenkin pian yhteisen sävelen ja minut otetiin ystävällisesti mukaan porukkaan. Jään murruttua saimme erinomaisia keskusteluja aikaan. Puhuimme muun muassa siitä, mitä tapahtuisi jos raha loppuisi maailmasta, mitä tarkoittaa budjetti ja miksi omasta taloudesta kannattaa pitää huolta.

Nuoret saivat miettiä kysymyksiä yhdessä, pareittain ja minun kanssani. Keskusteluista nousi esiin hyvin mielenkiintoisia näkökulmia, kriittisiäkin kommentteja ja runsaasi kysymyksiä. Totesimme yhteen ääneen, että nämä ovat hyvin tärkeitä asioita, joista kannattaa keskustella.

Nuorten kohtaaminen oli samalla hyvin innostavaa, joskin myös ajatuksia herättävää. Kaikki eivät ponnista samoista lähtökohdista ja toisille muille itsestään selvät asiat voivat olla hankalia. Koin suurta mielihyvää siitä, että sain jakaa omaa osaamistani nuorten kanssa, jotka selkeästi tuntuivat saavan keskusteluista uutta energiaa. Toisaalta kohtaamiset olivat minulle hyvin opettavaisia.

Raha-asioista ei aina ole helppo puhua, eikä yhtä oikeaa tapaa käsitellä asioita välttämättä ole. Jokaiselle tekisi hyvää hetken aikaa miettiä, miltä oma talous näyttää, miten on varautunut mahdollisiin elämän hankaliin tilanteisiin ja mitä varten oikeastaan kannattaa säästää.

Antoisa päivä jäi syvästi mieleeni hyvin positiivisena kokemuksena. Lähtisin koska tahansa uudestaan kohtaamaan opiskelijoita. Jos kaikki annamme osan itsestämme muiden hyväksi, voisimme auttaa, vaikuttaa ja saavuttaa suuria asioita.

Hyväntekeväisyyttä voi tehdä hyvin monella tavalla, mutta oman osaamisen jakaminen ei maksa mitään ja saattaa antaa toiselle ihmiselle juuri ne oikeat eväät oman tulevaisuuden suunnittelun selkeyttämiseen. Tulen muistamaan päivän nuorten kanssa hienona kokemuksena, joka ei missään tapauksessa jää viimeiseksi.

Linda Corin osallistui Danske Bankin vapaaehtoisena Taloudellinen mielenrauha -työpajoihimme Ammattiopisto Livessä. Työpajat ovat osa Oma talous haltuun -hanketta, jonka mahdollistaa Danske Bank.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1