Hei, olen Mirjam Erkamaa toisen vuoden yhteisöpedagogiopiskelija Turusta. Olen tehnyt tänä syksynä paljon töitä nuorten parissa ja havainnut ilmiön, että nuoret stressaavat helposti. Olen ollut mukana mm. coach-toiminnassa syksyllä 2019 VALMA-nuorten kanssa. Nuorten kanssa olen päässyt kokeilemaan erilaisia keinoja, jotka voivat auttaa stressin lievittämiseen.

Nuoren arki on hektistä. Lähiopetus on vähentynyt ja opiskelu jää yhä enemmän opiskelijan harteille. Opiskelijan pitää olla itse vastuussa siitä, että tehtävät on tehty ajoissa ja kurssit saadaan suoritettua. Tehtäviä ja deadlineja tulvii joka ikkunasta. Lisäksi omaa elämää pitäisi hallita. Miten ehdin harrastaa? Entä suhteiden ylläpitäminen? Myös raha-asiat mietityttävät opiskelijaa. Miten tulen toimeen tuilla? Pitääkö minun tehdä töitä opintojen keskellä? Stressaavaa eikö vain? Miten stressiä voisi vähentää? Sitä tulee harvemmin ajateltua arjen kaaoksen keskellä. Tässä viisi vinkkiä vähentämään stressiä opintojen aikana:

1. Hoida yksi asia kerrallaan

Tehtävät voivat kasaantua helposti, koska niitä saattaa tulla melkoinen määrä opiskelijalle kerralla. Yritä hoitaa yksi asia kerrallaan pois järjestyksestä. Näin helpotat opintojen kasaantumista. Apuna voit käyttää kalenteria tai ToDo -listaa.

2. Ota puheeksi

Älä patoa tunteitasi. Sen sijaan keskustele asiasta läheistesi kanssa. Tämä ei tarkoita ongelmissa rypemistä vaan niiden ratkomista. Voit keskustella opinnoista aiheutuvasta stressistä myös opettajan, kuraattorin tai terveydenhoitajan kanssa. Keinoja varmasti keksitään stressin lievittämiseen, kunhan asian ottaa puheeksi!

3. Pura stressiä hengittämällä

Hengitysharjoitukset ja mindfullness lievittävät tutkimusten mukaan stressiä. Lisähappi saa hengityksen rauhoittumaan.

4. Pura stressi liikkumalla

Stressin purkamiseen löytyy pitkä lista erilaisia keinoja. Yritä löytää itsellesi toimiva keino. Liikunta on monille väline stressin lievitykseen. Esimerkiksi kävely auttaa selvittämään päätä ja tehostaa endorfiinien eritystä, mikä itsessään jo vähentää stressihormoneja. Tutkimusten mukaan kävely puistossa tai missä tahansa vihreällä alueella saa aivot menemään meditatiiviseen tilaan.

5. Anna itsellesi aikaa

Opiskelijan arki on kiireistä, mutta pitää muistaa ottaa myös aikaa itselleen. Tee jotain sellaista, mitä nautit. Oman ajan ottaminen voi olla vaikea sovittaa aikatauluun. Bussissa, junassa tai raitiovaunussa ajan voi käyttää hyödyksi. Lue hyvää kirjaa, neulo, kuuntele musiikkia tai podcasteja. Mikä toimii sinulle? Lue lisää Taidot elämään -toiminnasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1