Keräsimme yhteen vuoden 2020 hyviä uutisia muistuttaaksemme siitä, että pandemiasta huolimatta maailmassa tapahtui paljon hyvää. Hyvät uutiset on kerätty sivun loppuun linkkilistaksi siinä järjestyksessä, kun uutiset mainitaan tekstissä. 

Vuonna 2020 verkkoon siirtynyt nuorisotyö alkoi tavoittaa myös niitä nuoria, jotka ovat aiemmin jääneet nuorisotyön ulkopuolelle. Moni nuori koki, että verkossa keskusteleminen ja avautuminen on helpompaa kuin kasvokkain.  

Diginatiivit nuoret olivat myös korvaamaton apu opettajien digiloikassa. Perinteiset valta-asemat murtuivat ainakin Arabian peruskoulussa Helsingissä, jossa oppilaat loivat etäopetuksen alustaksi Discord-serverin, johon kutsuivat lopuksi opettajansa mukaan.  

Pakkoeristäytyminen nosti myös naapuriavun ja yhteisöllisyyden arvoon arvaamattomaan. Esimerkiksi vaasalaiset opiskelijajärjestöt perustivat karanteeniin joutuneille opiskelijoille hätäavuksi verkkokaupan, jonka ostokset vapaaehtoiset kuljettivat perille. 

Lisääntynyt vapaa-aika ja sen rajatut viettomahdollisuudet saivat suomalaiset lukemaan. Jo ennen koronaa nuorten lukemisesta oli kantautunut hyviä uutisiaLukukeskuksen tutkimuksen mukaan koronakevään poikkeusoloissa etenkin nuoret käyttivät lisääntynyttä vapaa-aikaansa lukemiseen. 

Isoja ilmastouutisia saatiin pitkin vuotta

Donald Trumpin hallinto erosi Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta Joe Biden lupasi liittää maan siihen takaisin heti, kun hänet valittaisiin valtaan.

Biden voitti vaalit, ja Yhdysvallat liittyy takaisin Pariisin sopimukseen.  

Kiina ilmoitti, että sen hiilidioksidipäästöjen kasvu loppuu vuonna 2030 ja että se aikoo olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Asiantuntijoiden mukaan päätös toteutuessaan mullistaa ilmastotaistelun.  

Iso-Britanniaan aukaistiin maailman suurin merellä sijaitseva tuulivoimapuisto. Rolls Royce puolestaan suunnittelee 16 miniydinvoimalan perustamista Britanniaan. Molemmat paitsi tuovat mukanaan työpaikkoja, myös auttavat merkittävästi fossiilisen energian tuotannosta luopumista. 

Kansainvälisen energiavirasto IEA:n raportin mukaan tuuli- ja aurinkoenergian tuotantovoima ylittää kaasun ja hiilen vuonna 2024. Raportin mukaan uusiutuvat energianlähteet ovat lisäksi osoittautuneet koronapandemian aikana yllättäen paljon kestävämmäksi kuin aiemmin on ajateltu. Uusiutuvan energian markkina on kriisissä pysynyt muihin energianlähteisiin verrattuna vakaana. 

Täällä meillä Nesteen vuosia sitten valitsema strategia panostaa biopolttoaineisiin on osoittautunut kannattavaksi. Biopolttoaineet nostivat yhtiön tämän vuoden tuloksen reilusti plussalle, kun maailmalla suuret öljy-yhtiöt kamppailevat isojen miinusmerkkisten tulosten kanssa. Myös sijoittajat ovat palkinneet uusiutuviin tuotteisiin panostamisen hyvällä kurssinousulla. 

Liikkumisemme voi jo pian näyttää täysin erilaiselta kuin nyt

Airbus esitteli syyskuussa kolme vaihtoehtoa lentokonemalliksi, joka olisi nollapäästöinen. Yhtiön mukaan kone voisi olla käytössä vuonna 2035. 

Virgin Hyperloop -niminen yritys testasi onnistuneesti kuljettaa kahta testihenkilöä 500 metrin matkan “hyperloopissaan”. Hyperloop on käytännössä putki, jonka sisällä matkustajat makaavat kapselissa. Matka kesti 15 sekuntia ja matkustajat kulkivat 172 kilometriä tunnissa. Yhtiön tavoitteena on kasvattaa nopeus lopulta tuhanteen kilometriin tunnissa. 

Googlen itseajava auto, Wyamo, osoittautui tuoreen raportin mukaan niin turvalliseksi liikenteessä, että ihminen ei kuljettajana pysty samaan. 

Maailman energiatehokkain kulkuväline on nyt Eximus IV. Se voitti opiskelijoille suunnatun kilpailun lokakuussa Ruotsissa. Kisaan osallistuviin kulkuvälineisiin mahtuu korkeintaan kuusi matkustajaa, ja ne taittavat raidetta pitkin noin kolmen kilometrin matkan. Järjestäjän mukaan kaikki kisaan osallistuneet kulkupelit kuluttivat matkallaan vähemmän energiaa kuin tavallisen auton pelkät ajovalot. 

Hienovaraisempi mutta tärkeä muutos liikkumiseen täällä meillä on se, että Suomessa ensirekisteröitiin alkuvuonna 2020 enemmän ladattavia autoja kuin dieseleitä. 

Tasa-arvon ja vähemmistöjen puolesta pidettiin meteliä

Black lives matter -liikehdintä ei liene jäänyt keneltäkään huomaamatta. Liike ja sen kannattajat ovat saaneet pidettyä asiaansa esillä poikkeuksellisen hyvin ja pitkään isojen uutisten täyttämänä vuonna. 

Yhdysvaltojen presidentinvaalien yhteydessä rikkoitui useampi lasikatto kerralla, kun varapresidentiksi nouseva Kamala Harris on sekä ensimmäinen nainen että ensimmäinen musta tehtävässään. 

Kulttuurialalla ympäri maailmaa herättiin keskustelemaan mies- ja naiskategorioiden tarpeellisuudesta ja erilaisten palkintojen yhdenvertaisuudesta.

Emma-gaala ilmoittikin luopuvansa vuoden mies- ja naisartistikategorioista ja nimeää seuraavassa gaalassa vain vuoden artistin. Jussi-palkinnon puolestaan pokkasi ensimmäisenä tummaihoisena näyttelijänä Chike Ohanwe.  

Oscareissa palkittiin ensimmäistä kertaa parhaana elokuvana ei-englanninkielinen elokuva, Parasite. Lisäksi Oscar-palkintojen vaatimuksia tarkennettiin, ja vuodesta 2024 eteenpäin parhaaksi elokuvaksi voi päästä ehdolle vain, jos elokuva täyttää uudet monimuotoisuusstandardit. 

Vuoden 2022 Venetsian taidebiennaalissa Pohjoismainen paviljonki muuttuu Saamen paviljongiksi. Ensimmäistä kertaa taidebiennaalin kansallisessa paviljongissa on ainoastaan saamelaistaiteilijoita, jotka edustavat Saamenmaata heille kansana erikseen nimetyssä paviljongissa. 

Kansainvälisen peliviikon yhteydessä lokakuussa sisäministeri Maria Ohisalo puuttui pelialan ja -kulttuurin tasa-arvo-ongelmiin. Pelialalla on tunnetusti paljon naisvihaa, vaikka digipelejä pelaavista lähes puolet on naisia.  

Myös opiskelijajärjestöissä tapahtuvasta naisiin kohdistuvasta epäasiallisesta kohtelusta nousi keskustelu, kun somevaikuttaja Natalia Salmela nosti teeman esiin Instagramissaan. Hänen postauksensa kirvoitti satoja kommentteja ihmisiltä, jotka ovat kokeneet häirintää opiskelijatapahtumissa. Samaa keskustelua oli jo aiemmin herätellyt aktivistiryhmä Cult Cunth ja monet opiskelijajärjestöt ovat nyt kertoneet, miten ne aikovat jatkossa puuttua häirintään entistä paremmin. 

Onko vuosi 2021 rakentavan keskustelun vuosi?

Sosiaalisen median sovellus Jodel päätti loppuvuodesta 2020 sulkea palvelustaan kanavat, jotka keskittyivät juoruiluun. Taustalla on kehitys, jonka seurauksena kanavien viestittely on äitynyt niin ilkeäksi, että se on johtanut jopa rikosilmoituksiin. Päätöksen toivotaan kitkevän vihapuhetta ja verkkokiusaamista. 

Sosiaalisen median kanavista myös Facebook ja Twitter ottivat aiempaa tiukemman linjan vihapuheen kitkemisessä ja väärän informaation levittämisessä. Molemmat palvelut esimerkiksi merkitsivät presidenttikampanjan aikana Donald Trumpin viestejä ja laittoivat niihin varoituksen väärästä tai harhaanjohtavasta tiedosta. 

Yle käynnisti viisi vuotta kestävän Hyvin sanottu -hankkeen, joka pyrkii vahvistamaan suomalaisen keskustelukulttuurin parhaita puolia ja luomaan turvallisia keskusteluympäristöjä. Mukaan on ilmoittautunut jo kymmeniä suomalaisia toimijoita – myös Lasten ja nuorten säätiö. 

Linkit hyviin uutisiin 

Roope Konttila, 19, ei juuri puhu, mutta Discordissa hän avautuu – vasta korona opetti löytämään opiskelijat, jotka haluavat jutella (Yle) 

Holy shit, koulut kii (Helsingin Sanomat) 

Opiskelijajärjestöt huolestuivat koronakaranteeniin joutuneista nuorista Vaasassa – hätäavuksi perustettiin verkkokauppa, ostoksia kuljettavat vapaaehtoiset (Yle) 

Trumpin suuri vaalilupaus toteutui kesken ääntenlaskun: Yhdysvallat erosi Pariisin ilmastosopimuksesta – 77 päivän päästä Biden aikoo tehdä täyskäännöksen (Talouselämä) 

Kiina ilmoitti juuri maailman ilmastotalkoot mullistavan tavoitteen, ja asiantuntijan mukaan se saattaa olla tosissaan (Helsingin Sanomat) 

World’s largest offshore wind farm launches off England coast (DW) 

Rolls-Royce plans 16 mini-nuclear plants for UK (BBC) 

IEA: Wind and solar capacity will overtake both gas and coal globally by 2024 (World Economic Forum) 

Nesteen tulos hurmasi markkinat – menestys perustuu rohkeaan valintaan, joka antaa Nesteelle musertavan edun perinteisiin öljy-yhtiöihin verrattuna (Helsingin Sanomat) 

Airbus reveals new zero-emission concept aircraft (Airbus) 

Waymo Data Shows Superhuman Safety Record. They Should Deploy Today (Forbes) 

Virgin Hyperloop pod transport tests first passenger journey (BBC) 

Suomen autokansa muuttaa tapojaan: Ladattavia autoja ensirekisteröitiin enemmän kuin dieseleitä alkuvuonna (Talouselämä) 

”Monelle tytölle ja naiselle valtavan tärkeä hetki” – Kamala Harris teki historiaa noustessaan vara­presidentiksi ensimmäisenä naisena (Helsingin Sanomat) 

Emma-gaala luopuu sukupuolten jaottelusta: Vuoden mies- ja naissolistin sijaan valitaan yksi vuoden artisti (Helsingin Sanomat)

Jussi-voittaja puhkesi kyyneliin – lavalla nähtiin historiallinen hetki, yleisö villiintyi (Ilta-Sanomat) 

Oscars 2020: South Korea’s Parasite makes history by winning best picture (BBC) 

Parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaaksi voi jatkossa päästä vain, jos elokuva täyttää uudet vaatimukset monimuotoisuudesta (Yle) 

Saamelaiset ovat kansana ensi kertaa edustettuna Venetsian taidebiennaalissa vuonna 2022 (Yle) 

Ohisalo puuttuu pelikulttuurin epäkohtaan: ”Tämä on surullista” (Demokraatti) 

Natalia Salmela jakoi kokemuksensa teekkari­yhteisöstä 13 vuoden takaa ja sai sadat opiskelijat puhumaan seksuaalisesta häirinnästä (Helsingin Sanomat)  

Jodel sulki sovelluksensa juorukanavat (Helsingin Sanomat) 

Facebook and Twitter Mark Trump Post as ’Misleading’ Hours Before US Election Voting Opens (Independent) 

Hyvin sanottu – Bra sagt -hanke kutsuu parantamaan suomalaista keskustelukulttuuria (Yle) 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1