Tulevaisuuden ajattelu voi joskus tuntua ylitsepääsemättömältä, jos sitä miettii vain omasta näkökulmasta. Soveltavan teatterin ja erilaisten luovien harjoitusten avulla on mahdollista tarkastella tulevaisuutta eri näkökulmista tai vaikkapa roolihahmon kautta.

Harjoitukset auttavat osallistujaa herättelemään omaa luovuutta mahdollisten tulevaisuuksien kuvittelemisessa. Niiden avulla herätellään ensin mielikuvitusta yleisen tulevaisuuden ajattelemisessa ja hiljalleen siirrytään pohtimaan myös omaa tulevaisuutta sekä tekemään sitä konkreettiseksi sanoilla, kuvilla ja kehollisesti.

Opas sopii esimerkiksi nuoriso-ohjaajille, opinto-ohjaajille ja muille ryhmänohjaajille. Sitä käyttävältä ohjaajalta vaaditaan jonkin verran ohjattavan ryhmän tuntemusta. Ohjaajan on hyvä tunnistaa, mitkä harjoitukset sopivat ryhmälle sellaisenaan ja mitkä vaativat pohjustusta, esimerkiksi lämmittelyn muodossa. Harjoitukset etenevät matalan kynnyksen yksilö- ja ryhmätehtävistä enemmän heittäytymistä ja luovuutta vaativiin harjoituksiin.

Opas on tehty Lasten ja nuorten säätiön Tulevaisuussafari-hankkeessa yhdessä Kemin kaupunginteatterin Laura Nuuttilan ja Ida Teerin, Kulttuuriosuuskunta ILMEen Aino Granlundin ja Elena Vuoksiolan sekä Vaara-kollektiivin Sonja Pakalénin ja Sami Sainion kanssa.

Hanketta (1.12.2020–31.1.2023) rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto, osallistuvat kunnat ja taidetoimijat sekä yrityskumppanit Valmet Automation Oy ja Osuuskauppa Maakunta. Hankkeen kansallinen rahoittajaviranomainen oli Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Antoisia hetkiä tulevaisuuksien tutkimisen parissa! 

Lisätietoja

Anna Jussilainen

anna.jussilainen@nuori.fi

050 320 7273

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1