Kotkan Karhuvuoren koulun 8. luokkalaiset sanoittivat ja äänittivät Mieti mitä teet -biisin Sanoita parempi maailma -toiminnassa. Kappale kannustaa ajattelemaan omia valintoja ja niiden vaikutusta itseen ja muihin. 

“Sä voit jeesaa, sä voit kannustaa sillon ku kaverii ahdistaa, nousta sieltä vielä uudestaan et se pääsis kohti parempaa”

Tulevaisuus, mä uskon siihen
me voidaan vaikuttaa
me voidaan vaikuttaa.

Ote laulusta Tulevaisuus miltä se näyttää, jonka ovat kirjoittaneet Puistopolun peruskoulun kasiluokkalaiset.

Kulissien takana

Kaikki tämän gallerian teokset ovat syntyneet yhteistyössä nuorten kanssa. Klikkaa alla olevia valokuvia toimintaamme osallistuneista nuorista ja pääset kuuntelemaan nuorten sanoittamia ja äänittämiä kappaleita. Laulut ovat syntyneet osana Taidot elämään -toimintaamme.

Raha on tunneasia, ja siksi siitä pitää puhua

Raha-asiat koskettavat meitä kaikkia. Raha on tunneasia, josta on tärkeä oppia puhumaan jo nuorena. Kestävä rahasuhde -työpajoissa nuoret käsittelevät rahasuhdettaan käsikirjoittamalla ja editoimalla aiheesta videon, digitarinan. 

Jos raha katoaisi maailmasta, 2021, 1 minuutti 50 sekuntia
Kestävä rahasuhde -työpajaan osallistunut Rasmus käsittelee digitarinassaan elämää ilman rahaa. Miltä maailma näyttäisi ja mitä silloin tekisimme? 
Unelmoin, 2022, 1 minuutti 20 sekuntia 
”Unelmoin” on digitarina unelmista ja kuinka ne voisi saavuttaa. Videon on tehnyt Kestävä rahasuhde -työpajaan osallistunut Suvi. 

Viritä mielikuvi­tuksesi tulevaisuus­ajattelun taajuudelle

Erilaisia tulevaisuuksia on helpompi pohtia, kun antaa mielikuvitukselle siivet. Tulevaisuussafari-työpajatoiminnassa työn ja koulutuksen ulkopuolella olevat nuoret pohtivat tulevaisuutta luovan työskentelyn avulla. Luovaan tekemiseen heittäytyminen todella toimii – jopa 83 % osallistujista oli toiminnan päätteeksi tiedossa jokin jatkopolku opintoihin tai työelämään! 

Tulevaisuuskoulu toteutti 160-vuotiaan VR:n kanssa työpajoja päiväkoti-ikäisille lapsille sekä ala- ja yläkoulujen oppilaille. Työpajoissa hahmotettiin sitä, miltä junamatkustus ja liikkuminen voisivat näyttää vuonna 2072. Lue juhlavuoden artikkeli VR:n sivuilta. 

Voiko maailmaa parantaa sanoituksin?

Rap-lyriikat ja sanoitusten kirjoittaminen on tapa jäsentää ajatuksia ja hahmottaa maailmaa. Sanoita parempi maailma -työpajoissa eri-ikäiset nuoret kirjoittavat rap-lyriikoita ja muita tekstejä omasta ja yhteisestä tulevaisuudesta. 

Me ollaan kaikki ihan erilaisii, silti ollaan kaikki saman arvosii. Toiset on vähän hiljasempii, toiset heittää enemmän riimii.
Kyl tulevaisuus mua vielä kiinnostaa, teen siitä piirrosta, mul on siinä parantamisen varaa, mä luulen, että jos teen parhaani, niin varmasti joku päivä ois, täällä maan päällä pikkasen parempi.

Elokuvailta alkaa tästä

Lyhytelokuvissa jokaiselle löytyy oma rooli. Käsikirjoitus, näyttely, äänityöt ja kuvaaminen syntyvät yhteistyössä hyvän porukan kesken. Elokuvat ovat toteutettu TUVA-koulutuksessa opiskelevien nuorten kanssa osana Taidot elämään -toimintaa.

Arvoitus, 2022, 5 min. Lyhytelokuvan on toteuttanut Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Valma-ryhmä. 

Arvoitus: Voin olla pitkä tai lyhyt, tasainen tai myrskyisä. Joku voi päättää, kuinka minun käy. Mikä olen? 
Rohkeustesti, 2020, 5 min. Lyhytelokuvan on toteuttanut Tampereen seudun ammattiopisto Tredun Valma-ryhmä.

Rohkeustesti on hyppy tuntemattomaan. Se on kuvaus siitä, miten pieneltä tuntuvalla tapahtumalla on kauaskantoisia vaikutuksia. Lyhytelokuvassa nuoret kuvaavat empatian ja toisen ymmärtämisen tärkeyttä.

Maailma kulkee nopeampaa kuin ikinä,
silti askeleet taaksepäin ovat painavammat
mitä nopeampaa juoksemme.

Leo, 19, Kemi. Kirjoittaja osallistui Tulevaisuussafari-toimintaamme keväällä 2021.

Piditkö kokemastasi?

Tähän virtuaaligalleriaan ei ole pääsymaksua. Jos kuitenkin haluat tukea työtämme lasten ja nuorten kanssa, voit lahjoittaa työhömme esimerkiksi MobilePayllä tai tilisiirrolla.

Tue Lasten ja nuorten säätiön työtä lahjoittamalla

Tehtävämme on vahvistaa lasten ja nuorten tulevaisuususkoa. Toimintamme tavoittaa vuosittain kymmeniätuhansia lapsia ja nuoria.

Helpoiten lahjoitat MobilePaylla numeroon 35715.

Hups! Bongasitko näyttelymatkasi varrella toimimattoman linkin tai muun virheen? Voit halutessasi kertoa siitä meille tällä lomakkeella. Lämmin kiitos avustasi!