Kun Leevi Lehtonen oli lapsi, hänen vaarinsa pakkasi autoon lapsenlapsensa ja haitarin, ja kiersi vanhainkodeissa esiintymässä. Vaari soitti, Lehtonen tanssi ja vanhukset nauttivat. 

Jo aivan pienestä asti on ollut selvää, että Lehtonen, 15, rakastaa esiintymistä. Vanhainkotien lisäksi hän on pienestä saakka esiintynyt erilaisissa tapahtumissa. Liike vei hänet mukanaan heti, kun hän oppi kävelemään. 

“Olen nähnyt videoita itsestäni neljävuotiaana mummolassa, kun jammailen sohvalla seisten lastenohjelman tunnarin tahtiin. Eli varmaan se tanssi on ollut ihan pienestä asti jossain sisimmässä”, hän sanoo. 

Leevi Lehtonen on kotoisin Jämsästä. Kun sinne avattiin ensimmäinen tanssikoulu Lehtosen ollessa ensimmäisellä luokalla, hän aloitti tanssitunnit. Laji oli silloin hiphop. Sen jälkeen Lehtonen on harrastanut muun muassa show-tanssia ja commercialia.  

Commercial-tyylin liikkeet muistuttavat musiikkivideoiden taustatanssijoiden liikkeitä, ja tyylissä on vaikutteita esimerkiksi hiphopista ja voguesta. Se on Lehtosen lempityyli ja se tyyli, josta hän on tullut tunnetuksi. Hän nimittäin hurmasi tuomariston ja yleisön tanssillaan Talent-ohjelmassa keväällä 2020.  

Lehtonen pääsi Talentin suoriin lähetyksiin ja finaaliin saakka. 

“Kokemus oli elämäni paras, sillä olin haaveillut siitä niin kauan. Sain myös kavereita, joihin pidän vieläkin yhteyttä. Ja rakastan kaikkea tuollaista tv-juttua. Yksi unelma-ammateistani on, että pääsisin tekemään jotain telkkaria, sillä rakastan esiintymistä.” 

Ennen Talentiin osallistumista Leevi Lehtonen oli katsonut monta vuotta muiden maiden Talent-videoita Youtubesta. “Kun Suomen haku avattiin, meni 10 minuuttia ja olin lähettänyt hakuvideoni.”

Työ sosiaalisessa mediassa

Yhdeksäsluokkalaisen Leevi Lehtosen arkeen kuuluu samoja asioita, kuin kenen tahansa nuoren arkeen. Vapaa-ajallaan hän hengaa kavereiden kanssa, viettää aikaa kotona katsoen sarjoja tai kuvaa videoita TikTokiin. Tosin suurimmalla osalla Lehtosen ikätovereista ei ole 73 000 TikTok-seuraajaa.  

TikTok-tilillään Lehtonen julkaisee usein humoristisia Leevin testituokio -videoita. Muutaman kymmenen sekunnin pituisilla videoilla Lehtonen testaa mitä kummallisimpia tuotteita. Testit ovat perusteellisia. Tuote testataan hajua ja makua myöten ja videot päättyvät tuomioon ja arvosanaan. 

Eräällä videolla persikka-sitruuna-vegaanijuoma saa Lehtoselta arvosanaksi “puoli kautta viisi”. Mangon makuiset Mochi-jäätelöpallot puolestaan 5/5. Tee-se-itse -slimepakkaus (tai kuten Lehtonen sanoo videolla: “Make your own slime pallolötkö”) puolestaan saa Lehtosen tuskastumaan, sillä tekovaiheita on niin monta ja lopputulos surkea. Video päättyy Lehtosen tuskaiseen parahdukseen: “En suosittele ostamaan!” 

@leevirasmus

Leevin Testituokio part 16! 🤩 Testissä: Poopsie- Yllätys paketti! 😝 Heitä tykkäys, jos haluut lisää testituokio:ita! 💘 (tähän meni 12€ 👋🏻😊)

♬ original sound – Leevirasmus

Osa Lehtosen testaamista tuotteista on kaupallisia yhteistöitä, eli hän saa palkkaa, kun hän nostaa ja markkinoi tuotteita sosiaalisessa mediassaan. Esimerkiksi Bonbon-karkkeja Lehtonen mainostaa tanssimalla Bonbon-tanssia ja kehottamalla seuraajiaan tekemään oman versionsa ja osallistumaan sillä arvontaan. Yhteistyössä yhdistyvät asiat, joista Lehtonen pitää eniten: tanssi ja esiintyminen. Bonusta on, että sillä voi tienata.  

Viidentoista vuoden iässä Lehtonen on siis ammattimainen vaikuttaja, jolla on oma manageri. 

“Ennen manageria tein kaiken itse, vanhempani eivät osanneet ollenkaan auttaa. On kiva, että on rinnalla joku, joka ymmärtää kaupallista puolta ja auttaa. Totta kai vanhemmat ovat aina tukeneet ja kannustaneet, mutta eri tavalla.” 

Sosiaalinen media on monelle nykynuorelle ponnahduslauta ammattiin. Lehtosen tavoin monia somevaikuttajia houkuttelee myös perinteinen media. Moni tunnettu internetkasvo on viime vuosina tehnyt loikan perinteiseen mediaan. Tubettajat Sita Salminen ja Maiju Voutilainen ovat julkaisseet kirjat, Roni Back juontaa televisiossa hauskoja kotivideoita ja Veronica Verho juontaa radiossa ja Possessa. Tubettaja Miisa Rotola-Pukkila taas on tanssinut koko kansan tietoisuuteen syksyllä 2020 Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa.  

Rajanveto sosiaalisen ja perinteisen median välillä käy yhä vaikeammaksi. Sosiaalisen median suosituista ilmiöistä ja tähdistä television puolelle ammentaa nykyisin myös toukokuussa 2019 aloittanut televisiokanava nimeltä Inez. Leevi Lehtonen suoritti Inezillä tet-harjoittelunsa syksyllä 2020.  

Yhdeksännen luokan päätyttyä hän suunnittelee suorittavansa media-alan tutkinnon oppisopimuksella. Näin siitä huolimatta, että jo valmiiksi sosiaalisessa mediassa tunnetulle Lehtoselle houkutus jättäytyä heti peruskoulun jälkeen somen tekemiseen on ollut välillä suuri. 

“Jossain vaiheessa ajattelin, että en jatkaisi ysin jälkeen kouluun, vaan tekisin vain somea. Silloin sain kommentteja esimerkiksi vanhemmiltani, että se ei ole kovin järkevää. Ymmärrän sen nyt, ja olen päättänyt, että haluan paperit myös peruskoulun jälkeen”, Lehtonen kertoo.  

Määrätietoisesti kohti unelmia

Lehtonen on mielestään onnekas, kun on löytänyt intohimonsa jo pienenä. Hän haluaa kannustaa myös muita nuoria. 

“Jos joku juttu tuntuu omalta, niin sitten rupeat tekemään sitä. Jos joku sanoo, että et voi tehdä sitä tai tätä tai tähdätä johonkin ammattiin, niin sitä ei pidä uskoa. Sen sijaan pitää uskoa siihen, mihin oma sydän vie, mistä sä tykkäät, mikä tuntuu omalta.” 

Leevi Lehtonen epäilee, että verkon ilkeät anonyymit kommentoijat ovat hänelle kateellisia. “Suomessa on kuitenkin vielä paljon vähemmän tanssivia poikia kuin tyttöjä”.

Monista ikätovereistaan poiketen Lehtonen tienaa jo sillä, mitä rakastaa tehdä. Kaiken lisäksi hän ei tienaa pelkästään somevaikuttajana vaan myös tanssinopettajana. Hän vetää kolme kertaa viikossa hiphop-tunteja Jämsän tanssikoulussa. Mukaan hänet pyysi hänen oma tanssinopettajansa. 

“Olen toki itsekin nuori, mutta oppilaani ovat minuakin nuorempia. Nuorimmat ovat yhdeksänvuotiaita. He suhtautuvat minuun todella hyvin, vaikken olekaan aikuinen. Varsinkin Talentin jälkeen tuntuu, että he pitävät minua suorastaan jonain jumalana”, Lehtonen nauraa. 

Lehtonen on jo tottunut siihen, että hänet tunnistetaan. Ennen Talentia hänet tunnistivat lähinnä sosiaalista mediaa seuraavat lapset ja nuoret, mutta ohjelman jälkeen myös vanhemmat ihmiset. 

Määrätietoisen Lehtosen puheista on helppo päätellä, että hän on aina tiennyt, mitä haluaa. Hän ymmärtää myös haaveidensa realiteetit. Mikäli haluaa esiintyä, on väkisinkin esillä. Esillä oleminen puolestaan voi tuoda mukanaan myös negatiivista huomiota. 

“Mielestäni on ihan kiva juttu, että ihmiset tunnistavat minut. Satunnaisia anonyymejä ja ilkeitä nettikommentteja lukuun ottamatta ainakaan vielä julkisuus ei ole tuonut minulle mitään negatiivista.” 

Yksi Lehtosen pitkäaikainen unelma toteutui vuosi sitten, kun hänet valittiin pääsykokeilla mukaan SM-tasolla kilpailevaan Jyväskylän tanssiopiston hiphop-ryhmään. Haavetta ei hidastanut se, että Lehtonen joutuu kulkemaan Jämsästä yksin junalla Jyväskylään eikä se, ettei hän tuntenut Jyväskylästä aiemmin ketään. 

“Pystyn parhaiten ilmaisemaan itseäni tanssimalla. Esiintyminen ja uusien koreografioiden oppiminen on kaikkein palkitsevinta”, Lehtonen kertoo. 

“Halusin kehittyä hiphopissa lisää eikä Jämsästä löytynyt sopivaa ryhmää siihen. Sanoin itselleni, että jos haluan oikeasti kehittyä ja tanssi on mun juttu, niin nyt haet sinne Jyväskylään. Tuntui todella hyvältä, että minussa nähtiin potentiaalia ja pääsin mukaan ryhmään”, Lehtonen sanoo. 

Leevi Lehtonen ilmaisee itseään tanssin kautta

Miksi itseilmaisu on nuorelle tärkeää, asiantuntijamme Anna Jussilainen?

Mahdollisuus itseilmaisuun on yksi merkityksellisen elämän peruspilareista. Taide voi toimia itseilmaisun välineenä, sillä sen avulla voi tutkia ja viestiä omia tunteita, ajatuksia ja kokemuksia muille kokonaisvaltaisesti ja tulla nähdyksi omana itsenään. Lisäksi rohkeus ilmaista itseään ja omia mielipiteitään on tärkeää elämässä myös laajemmin ja se tukee hyvinvointia.    

Itselleen merkityksellisen taiteen tekeminen voi tukea omaa fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia. Erityisesti tanssissa nämä kolme nivoutuvat tiiviisti yhteen. Itse tuotettu liike vahvistaa kokemusta itsestä toimijana ja opettaa vuorovaikutustaitoja sekä kartuttaa sosiaalista pääomaa.  

Miten itseilmaisu näkyy Lasten ja nuorten säätiön toiminnassa?

Itseilmaisu on keskeisesti mukana Lasten ja nuorten säätiön monissa taidelähtöisissä hankkeissa, kuten HuumaSanoita parempi maailma ja Taidot elämään. Näissä nuoret pääsevät kokeilemaan ilmaisua eri taidemuotojen, kuten sirkuksen, tanssin, elokuvan, musiikin ja teatterin keinoin. Nuorten ääni ja näkemys kuuluu muun muassa heidän tekemissään biiseissä, esityksissä ja videoissa. Keskeistä on luoda ilmaisulle turvallinen ympäristö, jossa tuemme ja kannustamme nuorta. Kun voi luottaa ohjaajan ja ryhmän tukeen, uskaltaa kokeilla uutta, mokata ja onnistua yhdessä!  

Asiantuntija

Anna Jussilainen

anna.jussilainen@nuori.fi

Epävarma maailma on täynnä mahdollisuuksia. Lahjoita nuorelle uskoa tulevaan. Leevi Lehtonen ja Lasten ja nuorten säätiön logo.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1