Hyvä nuori, nyt valmistuva tai syksyllä koulutyötäsi jatkava.  

On tapana sanoa, että kevät on toivoa täynnä. Kouluvuoden loppumiseen liittyy aina erityinen tunnelma, kun häämöttävä kesäloma on jo nurkan takana. Loppuvaan kouluvuoteen liittyy paljon ajatuksia ja muistoja samalla, kun katse alkaa jo siirtyä tulevaan.  

Olemme kuluneen kouluvuoden aikana tavoittaneet Dreams-kouluvierailujen kautta kymmeniätuhansia nuoria ympäri Suomen. Olemme saaneet kuulla suurista unelmista ja samalla ymmärtäneet myös, että moni nuori on unelmiensa suhteen epäröivä ja huolestunut. 

Tulevaisuuteen katsomiseen voi liittyä innokkuutta ja jännitystä, mutta myös epävarmuutta. Siksi on tärkeä antaa unelmoinnille tilaa, koska omia unelmia tutkiskelemalla voit tunnistaa, mikä on itsellesi tärkeää. Unelmia on monenlaisia – niin isoja kuin pieniä – ja jokaisella meistä on oma tapansa unelmoida. Jollain unelmat ovat isoja ja pitkälle tulevaisuuteen ulottuvia, toisella taas nykyhetkeen tai lähitulevaisuuteen liittyviä.   

Tuhannet nuoret ovat Dreams-kouluvierailun palautekyselyssä kertoneet, mistä he unelmoivat. Haluamme nyt jakaa sinulle osan näistä unelmista. Toivomme, että ne tuovat näkyväksi sen, millaisia unelmat voivat olla. Ehkä huomaat listaa lukiessasi, että sinulla on kuin onkin jokin unelma. Tai opit itsestäsi jotakin sellaista, mistä et ainakaan unelmoi. Sekin auttaa omien unelmien tunnistamisessa.  

Haluaisin hyvän ammatin ja menestyä tulevaisuudessa.  

Haluaisin saada oman hevosen, mennä ratsastuslukioon, tehdä piirtämistä työksi ja menestyä jossain kohassa elämässä.  

Ei [ole unelmaa] oikeastaan tällä hetkellä paitsi, että minä ja läheiseni voidaan hyvin.  

Oma lohikäärmehän olisi kiva, mutta koska se ei ole mahdollista, niin unelmoin varmaan kaikkien tasavertaisesta kohtelusta.  

Haluaisin päästä ulkomaille vaihtoon.  

Unelmani on elää elämä, jota en jälkeenpäin kadu. Haluaisin muun muassa matkustaa ympäri maailmaa.  

Minun unelmani on se että, saan oman koiran.  

Tällä hetkellä varmaan, että valmistun ja pääsen muuttamaan omaan kotiin.  

Minun unelmani on kertoa ihastukselleni, että pidän hänestä.  

Unelmani on pelata koripalloa Suomen maajoukkueessa.  

Kyky ja uskallus unelmoida on taito, ja sitä voi ja kannattaa harjoitella. Se, että jokaisella on itse vastuu omasta tulevaisuudestaan, voi välillä tuntua raskaalta ja pelottavalta. Mutta kun on avoin omille unelmilleen ja siihen, mitä juuri itse haluaa, saa itseltään paljon arvokasta apua tulevaisuuden rakentamiseen. On hyvä muistaa, että nykyhetki on vain tilanne, mistä lähteä eteenpäin. On aina mahdollista tehdä uusia päätöksiä ja tunnustella, mikä tuntuu juuri sinusta itsestäsi oikealta.  

Moni kouluja kiertävä Dreams-lähettiläs kehottaa kokeilemaan rohkeasti uusia asioita. Jos jokin ei tunnu omalta, voi aina vaihtaa toiseen juttuun. Muista, ettei epäonnistumista kannata pelätä, sillä epäonnistumisten myötä myös onnistuminen on mahdollista. Se ei ehkä tunnu siltä siinä hetkessä, mutta eri vastoinkäymiset tuovat aina mukanaan myös sellaista, mistä on tulevaisuudessa hyötyä. Joskus vastoinkäyminen voi olla jopa käänteentekevä ja elämän tärkeimpiä hetkiä.    

Voi olla vaikea tunnistaa unelmaansa. Monella meistä unelmat eivät ole kovinkaan selkeät tai ne elävät vahvasti ja muuttuvat useasti. Sitä ei kannata murehtia, vaan pyrkiä siihen, että on avoin omille tuntemuksilleen ja sille, mitä itse toivoo tulevaisuudeltaan. Siinä missä unelmat muuttavat elämää, myös elämä muuttaa unelmia. Uusi unelma voi syntyä uuden elämänvaiheen myötä. Onko edessäsi sellainen ensi syksynä?  

Kuvittele, mitä kaikkea edessä oleva kesä voi eteesi tuoda. Uskalla unelmoida, innostua ja olla utelias! Unelmat voivat toteutua tavalla, jota et vielä itsekään tiedä. 

Kirjoittajat Wilhelm Hörhammer ja Meri-Tuuli Lönn työskentelevät Dreams-ohjelmassa. Kuluneen lukuvuoden aikana tehtiin 180 Dreams-kouluvierailua 60 paikkakunnalla. Vierailuilla kohdattiin yli 40 000 nuorta yläkouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa. Liputamme unelmoinnin puolesta yhdessä Pohjola Vakuutuksen kanssa. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1