“Mul on kerrottavana oma tarina   
Mul on kerrottavana monta synkkää tarinaa   
Mut myös ihan jotain muut”  
– Ote nuoren kirjoittamasta tekstistä, Sanoita parempi maailma -runoteos 2023 

“Mä en oo koskaan tajunnut, että mä osaan tehdä jotain tällaista”, kertoi eräs lastensuojelulaitoksessa asuva nuori, kun hän osallistui Lasten ja nuorten säätiön järjestämään toimintaan. Toiminnan aikana nuoret kirjoittivat ammattitaiteilijoiden kanssa tekstejä omasta elämästään ja tulevaisuudestaan. 

Sanataiteeseen, kirjoittamiseen ja yhdessäoloon keskittyvissä työpajoissa nuoret vahvistivat hyvinvointiaan ja tulevaisuususkoaan. Vertaistukea nuoret saivat oman asumisyksikön muiden nuorten tekstejä kuulemalla sekä työpajoissa vierailleiden artisti-tubettaja Seksikäs-Suklaan ja näyttelijä-ohjaaja Pamela Tolan kertomista kasvutarinoista. 

Nuorten kirjoittamista teksteistä on nyt koostettu virtuaalinen runoteos, joka on avoin yleisölle. Teoksessa on esillä 26 nuorten kirjoittamaa tekstiä.  

Nuorten teksteistä muodostunut teos on koskettava, ajatuksia herättävä sukellus lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten elämään ja tulevaisuuden unelmiin. Teos purkaa kohderyhmään kohdistuvia stigmoja tuomalla nuorten oman äänen esiin. 

Kaikki runot ovat nuorten itsensä kirjoittamia, ja osa teksteistä sisältää voimakasta kielenkäyttöä. Nuoret saivat kirjoittaa omista ajatuksistaan ja itseään kiinnostavista aiheista.  

Taide tuo hyvinvointia ja auttaa ilmaisemaan ajatuksia 

Taiteen tekemisen avulla voi tutkia omia tunteita ja ajatuksia sekä kuvitella tulevaa. 

Sanataide ja kirjoittaminen ovat yksi itseilmaisun muoto. Kyky ilmaista itseään vahvistaa nuoren hyvinvointia ja tukee yhteiskuntaan kiinnittymistä. 

Teksteissä lastensuojelulaitoksessa asuvat nuoret kertovat omin sanoin elämästään, kokemuksistaan ja toiveistaan.  

“Runoteos on kokoelma eri-ikäisten ja vaihtelevista taustoista tulevien nuorten kirjoituksia. Kannustan jokaista aikuista pysähtymään hetkeksi tekstien äärelle. Voisiko nuorten kohtaamisesta oppia tekstien myötä jotain uutta?” sanoo projektipäällikkö Mari-Anne Arpiainen Lasten ja nuorten säätiöstä. 

Lisätietoja

Mari-Anne Arpiainen, projektipäällikkö

mari-anne.arpiainen@nuori.fi 

044 777 2604 

Mistä on kyse?

Sanoita parempi maailma -hankkeeseen osallistui 80 lastensuojelun piirissä olevaa nuorta Helsingissä, Kempeleessä, Oulussa, Turussa ja Vantaalla. Toimintaa toteutettiin Turun ja Vantaan kaupunkien, Pelastakaa lapset ry:n, Hoivatie Oy:n ja Humana Oy:n kanssa.  

Työpajoja ohjasivat seuraavat ammattitaiteilijat: rap-artisti Kalle Niskanen, (lava)runoilija ja sanataideohjaaja Juho Kuusi, rap-artisti ja yhteisöpedagogi Aleksi Salmela, sanataideohjaaja ja lastenkirjailija Veera Vähämaa sekä rap-artisti ja sanataideohjaaja Hanna Yli-Tepsa.  

Osa työpajoista toteutettiin yhdessä Kulttuuriosuuskunta ILMEen kanssa, jossa nuoria tukivat taidekasvattaja ja sanataideohjaaja Eerika Arposalo, kirjailija ja sanataideohjaaja Minna Mikkonen ja kuvallisten menetelmien taideohjaaja Martu Väisänen

Sanoita parempi maailma -hanke toteutettiin osana Lasten ja nuorten säätiön Glow-toimintaa

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1