Read Hour kannustaa lapsia ja nuoria lukemaan tarjoamalla lukuvinkkejä sekä iloisia hetkiä tarinoiden parissa. Lukemiseen usein liitetyn hyöty- ja huolipuheen sijaan Read Hour nostaa esille lukemisen ilon.

”Tiedämme esimerkiksi, että harrastuksista vain lukuharrastus on selvästi yhteydessä oppilaan osaamiseen ja että vanhempien koulutustaso vaikuttaa lasten ja nuorten lukuintoon. Tällaisella huolipuheella emme kuitenkaan saa lisättyä lukemista, vaan sen sijaan meidän tulee tarjota lapsille ja nuorille lisää mahdollisuuksia innostua lukemisesta”, sanoo Read Hourin ohjelmapäällikkö Heidi Enbacka.

Read Hour tarjoaa lukuiloa nostattavat materiaalit varhaiskasvatukseen ja peruskouluun sekä koteihin ja kirjastoille.

Elokuun puoleenväliin mennessä Read Hourin viettoon on ennakkoon ilmoittautunut jo yli 800 päiväkotia ja 150 koulua, mikä tarkoittaa, että valtakunnallisesti arviolta noin 60 000 päiväkoti-ikäistä ja koululaista tulee viettämään yhteistä lukutuntia. Ilmoittautumisia on tullut ympäri Suomea lähes 200 eri paikkakunnalta. 

Read Hour -materiaalit 3–6-vuotiaille lapsille:

Varhaiskasvatuksen opetukseen suunnattu Lukujengin kieliseikkailu on nyt julkaistu ja maksutta saatavilla. Kaikki materiaali on saatavilla viidellä kielellä: suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi, koltansaameksi ja inarinsaameksi.

Opettajien ja kasvattajien lisäksi Lukujengin kieliseikkailun tarina sopii ihan kaikille – vaikka yhteiseen iltasatuhetkeen.

Mitä tapahtuu, kun Lukujengin eläinhahmot lähtevät Tarinativoliin? Tutustu materiaaleihin ja lähde lasten kanssa kieliseikkailulle yhdessä suomea sihisevän Mato-käärmeen, ruotsiksi maukuvan Touho-kissan, pohjoissaamea haukahtelevan Sylvi-koiran, koltansaameksi määkivän Kirppu-lampaan ja inarinsaamea hirnahtavan Moona-ponin kanssa. Tervetuloa kieliseikkailulle!

Read Hour -materiaalit koululaisille:

Alakoulun oppitunnilla otetaan tunteet käsittelyyn Tove Janssonin Kertomus Näkymättömästä lapsesta -tarinan avulla.

Yläkoululaisille tehdyt videot antavat lukuvinkkejä ja kannustavat löytämään uutta luettavaa.

Materiaalit ovat sovellettavissa eri ikäryhmille. Voit kokeilla halutessasi alakoulun materiaalia yhdessä varhaiskasvatuksen vanhimpien lasten kanssa ja yläkoulun lukuvinkkauksia toisella asteella ja esimerkiksi TUVA-opiskelijoiden kanssa.

Read Hour organisaatioille ja työpaikoille:

Lukuilo lähtee esimerkistä! Ottakaa Read Hour osaksi työpäivää ja innostukaa jatkamaan lukemisen parissa myös vapaa-ajalla. Voitte jakaa kampanjamateriaaleja omissa kanavissanne tai esimerkiksi laittaa pystyyn lukuhaasteen – jokaista työntekijöiden lukemaa tuntia kohden yritys lahjoittaa itse valitsemanne summan Lasten ja nuorten säätiön työhön. Lue lisää Read Hourin viettämisestä työpaikoilla.

Read Hour – luetaan yhdessä 8.9.

Jokainen voi osallistua Read Houriin lukemalla tunnin ja levittämällä lukuiloa! Tänä vuonna kannustamme erityisesti lukemaan lasten- ja nuortenkirjallisuutta. Lukuvinkkejä voi selata esimerkiksi osoitteessa readhour.fi.

Vapaasti luettavissa ovat esimerkiksi Lukujengin kieliseikkailu ja Read Hour -pääyhteistyökumppani Moomin Charactersin tarjoama Kertomus näkymättömästä lapsesta.

Jaa ja seuraa tunnelmia sosiaalisessa mediassa tunnisteella #ReadHour. Voit esimerkiksi pohtia, miten suosikkikirjasi voisi ilmaista emojeilla. Entä millaisia iloisia lukumuistoja sinulla on lapsuudesta tai nuoruudesta?

Read Hourin järjestää Lasten ja nuorten säätiö. Pääyhteistyökumppanit vuonna 2023 ovat Moomin Characters ja Otava. Svenska kulturfonden ja Lisi Wahls stiftelse tukevat Read Hourin ruotsinkielistä toimintaa.

Lisätietoja:

Heidi Enbacka

ohjelmapäällikkö, Read Hour

heidi.enbacka@nuori.fi

040 131 9185

Lue myös:

Lasten ja nuorten säätiöstä lähtöisin olevaa Read Houria vietetään Suomen lisäksi myös Ruotsissa, Norjassa, Virossa, Iso-Britanniassa ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Tanskassa. Kysyimme maiden edustajilta, mitä heillä tapahtuu Read Hourin aikana.

Mediatiedotteet:

Mediatiedote 29.8.2023: 60 000 lasta ja nuorta viettää Read Houria – 8.9. huipentuva kampanja nostattaa lukuiloa viidettä kertaa

Mediatiedote 29.8.2023: Lukujengin kieliseikkailulla tutustutaan viiteen eri kieleen – yli 800 päiväkotia mukana viettämässä Read Houria

Mediatiedotteet pohjoissaameksi, inarinsaameksi ja koltansaameksi (29.8.2023): Lohkanjeŋŋi giellafearánis oahpásnuvvat viđa sierra gillii – 800 beaiveruovttu leat mielde doallamin Read Hour

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Key Finnish Swedish English
1